Auto kredit skuplji zaduživanjem u evrima i dinarima

Bez autora
Jul 20 2011

Kombinacija zaduživanja u dinarima i evrima, koja je moguća u slučaju uzimanja auto kredita za Fiat punto povlači i višu cenu zaduživanja za oko 72.100 dinara, odnosno za oko 720 evra. Analizirajući troškove, došlo se do zaključka da nova finansijska računica, umesto do sada jednog, donosi dva kredita čije su rate, kada se saberu, osetno više nego što bi bila mesečna obaveza za pozajmicu u evrima. Građani će na ovaj način plaćati višu kamatu, više administrativne troškove i trebaće im više dokumentacije. Takođe, potencijalni problem su moguća uslovljavanja banaka u pogledu zahteva da se oba kredita realizuju u okviru iste banke. Ovim se ograničava izbor najpovoljnijih kamatnih stopa za obe vrste kredita - auto i keš kredit, koje se po pravilu, ne nalaze u okviru jedne banke. U uporednoj analizi, predstavljeni su troškovi finansiranja prilikom kupovine Fiata punta uzimanjem auto kredita u evrima, pre primene novih mera NBS koje su predvidele da visina učešća za kredite u evrima iznosi 30 odsto.

Auto kredit skuplji zaduživanjem u evrima i dinarimaKombinacija zaduživanja u dinarima i evrima, koja je moguća u slučaju uzimanja auto kredita za Fiat punto povlači i višu cenu zaduživanja za oko 72.100 dinara, odnosno za oko 720 evra.

Analizirajući troškove, došlo se do zaključka da nova finansijska računica, umesto do sada jednog, donosi dva kredita čije su rate, kada se saberu, osetno više nego što bi bila mesečna obaveza za pozajmicu u evrima.

Građani će na ovaj način plaćati višu kamatu, više administrativne troškove i trebaće im više dokumentacije.

Takođe, potencijalni problem su moguća uslovljavanja banaka u pogledu zahteva da se oba kredita realizuju u okviru iste banke.

Ovim se ograničava izbor najpovoljnijih kamatnih stopa za obe vrste kredita - auto i keš kredit, koje se po pravilu, ne nalaze u okviru jedne banke.

U uporednoj analizi, predstavljeni su troškovi finansiranja prilikom kupovine Fiata punta uzimanjem auto kredita u evrima, pre primene novih mera NBS koje su predvidele da visina učešća za kredite u evrima iznosi 30 odsto.

Prema toj računici, za kredit od 6.200 evra, naknada za obradu kredita je 31 evra, učešće je nula odsto, period otplate pet godina, efektivna kamatna stopa 5,04 odsto, rata 114.46 evra, a ukupna plaćanja u evrima iznose 6.898 evra, odnosno 689.800 dinara.

Sa druge strane, troškovi prilikom kupovine Fiat punta uzimanjem dva kredita u evrima i dinarima su veći, jer je rata 126,34 evra, a kamata se obračunava za evro kredit po 4,39 odsto, ali je za dinarski deo visina kamate 18,91 odsto.

Konačna računica dovodi do ukupnih plaćanja od 7.611 evra, odnosno 761.000 dinara. Razlika u troškovima otplate između oba kredita je 72.100 dinara, odnosno oko 720 evra.

Nove mere NBS su stupile na snagu od 1.jula tekuće godine i po njima građani prilikom uzimanja svih (sem stambenih) kredita u evrima moraju da obezbede minimum 30 odsto učešća ili depozita. U prethodnom periodu za ove kredite nije bilo potrebno učešće ili je, u zavisnosti od banke, određivano na nižem nivou, do 20 odsto, zavisno od vrste i visine uzetog kredita.

Ova regulativa stvorila je svojevrsnu barijeru onim građanima koji su planirali da se zaduže bez polaganja učešća ili kojima, pak, nedostaje novca za novo minimalno učešće i time im ovu vrstu kreditiranja učinila nedostupnim.

Prevazilaženje ovog problema ponuđeno je, najpre, od strane FAS (Fiat Automobili Srbija), čija je dalja prodaja Fiat Punta direktno pogođena novim odredbama NBS, i u čijem bi slučaju rešenje podrazumevalo uzimanje dva kredita - jednog kredita u evrima (npr. auto kredit) i drugog, gotovinskog kredita u dinarima, koji bi pokrio iznos neophodnog učešća.

Ovo rešenje bi dakako predstavljalo i moguću soluciju za građane, koji se suočavaju sa istom preprekom, te bi sada građani koji nemaju dovoljnu količinu novca za učešće mogli da podignu dinarski keš kredit i da na taj način pribave nedostajući iznos novca.

Ovakva mogućnost kombinacije dva kredita je izvodljiva jer je NBS, u cilju stabilizacije i jačanja finansijskog sistema, sve dinarske pozajmice oslobodila učešća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik